Przepis na Smażone pierożki z grzybami

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
60 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2133
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Grzyby

Zdjęcia

Składniki

Akcesoria

  • wałek
  • stolnica

Jak zrobić Smażone pierożki z grzybami?

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Wlać w dołek zagotowane mleko. Mieszać widelcem. Wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać pieczarki, dusić pod przykryciem, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Dodać potem bułkę tartą, jajko i dobrze wymieszać.

Przygotować ciasto, rozwałkować, wykrawać kółka, nałożyć do środka porcje farszu grzybowego i robić pierogi. Wrzucać je na rozgrzany olej (mają w nim pływać), smażyć z obu stron. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Podobne przepisy

Grzybowe czapeczki duszone w śmietanie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-12-11

Dodany przez: malina

Kategoria: Grzyby

Farsz grzybowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-27

Dodany przez: edzia

Kategoria: Grzyby

Pieczarki duszone z cebulką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-12

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Grzyby

Leczo z grzybów

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-12-26

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Grzyby

Mielone z grzybami

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-10-10

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Grzyby

Farsz grzybowy na pierogi

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2024-03-14

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Grzyby