Przepis na Parmigiana

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
50 min.
Czas przygotowania:
10 m
Czas pieczenia:
30 m
Czas smażenia:
10 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
5936
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia włoska

Parmigiana to danie z południowych Włoch. Pyszny, soczysty bakłażan, w pomidorowym sosie, z serem, oraz ziołami to znakomite danie na kolację, lub obiad. Wystarczy podać sałatkę z prostym sosem winegret i wino. Polecam, bo pyszne!

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Parmigiana?

Bakłażany umyć, odciąć końce i pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię grillową i zgrillować plastry bakłażanów z obu stron po 2 minuty.

W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w kostkę. Usmażyć na złoto na oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z sokiem pomidorowym. Przyprawić oregano, tymiankiem, sola i pieprzem.

Mozzarelle porwać na kawałki, a ser żółty i parmezan zetrzeć. W naczyniu żaroodpornym układać warstwę bakłażana, posypywać serem i zalewam sosem, aż do wyczerpania składników, wierzch posypać szczodrze serem, zwłaszcza mozzarellą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec 30 minut.

Podobne przepisy

Szybkie tiramisu

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-03-10

Dodany przez: stasiek

Kategoria: Desery

Makaron casarecce w sosie pomidorowym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Tagliatelle z cukinią i łososiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Struffoli

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-01-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Pesto z makaronem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 12 min.

Data dodania: 2023-01-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Tiramisu truskawkowo-rabarbarowe

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-10-31

Dodany przez: bernika

Kategoria: Desery