Parmigiana to danie z południowych Włoch. Pyszny, soczysty bakłażan, w pomidorowym sosie, z serem, oraz ziołami to znakomite danie na kolację, lub obiad. Wystarczy podać sałatkę z prostym sosem winegret i wino. Polecam, bo pyszne!
Bakłażany umyć, odciąć końce i pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię grillową i zgrillować plastry bakłażanów z obu stron po 2 minuty.
W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w kostkę. Usmażyć na złoto na oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z sokiem pomidorowym. Przyprawić oregano, tymiankiem, sola i pieprzem.
Mozzarelle porwać na kawałki, a ser żółty i parmezan zetrzeć. W naczyniu żaroodpornym układać warstwę bakłażana, posypywać serem i zalewam sosem, aż do wyczerpania składników, wierzch posypać szczodrze serem, zwłaszcza mozzarellą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec 30 minut.
Kategoria: Kuchnia włoska
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery