Przepis na Parmigiana

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
50 min.
Czas przygotowania:
10 m
Czas pieczenia:
30 m
Czas smażenia:
10 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
5981
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia włoska

Parmigiana to danie z południowych Włoch. Pyszny, soczysty bakłażan, w pomidorowym sosie, z serem, oraz ziołami to znakomite danie na kolację, lub obiad. Wystarczy podać sałatkę z prostym sosem winegret i wino. Polecam, bo pyszne!

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Parmigiana?

Bakłażany umyć, odciąć końce i pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię grillową i zgrillować plastry bakłażanów z obu stron po 2 minuty.

W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w kostkę. Usmażyć na złoto na oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z sokiem pomidorowym. Przyprawić oregano, tymiankiem, sola i pieprzem.

Mozzarelle porwać na kawałki, a ser żółty i parmezan zetrzeć. W naczyniu żaroodpornym układać warstwę bakłażana, posypywać serem i zalewam sosem, aż do wyczerpania składników, wierzch posypać szczodrze serem, zwłaszcza mozzarellą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec 30 minut.

Podobne przepisy

Pesto z makaronem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 12 min.

Data dodania: 2023-01-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Babka jogurtowa

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-01-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Ciasta

Szybkie tiramisu z migdałami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-09-08

Dodany przez: bernika

Kategoria: Desery

Cantucci

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Desery

Deser tiramisu

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-11-08

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Desery

Spaghettini z cytrusowo-czosnkowymi okruszkami

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 18 min.

Data dodania: 2023-01-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska