Śledź to ryba uniwersalna, można ją spożywać na surowo, wędzić, mrozić, przetwarzać na konserwy, czy marynować.
Podany przepis kanapka ze śledziem jest prosty i nieskomplikowany, bo tak naprawdę dobry śledź nie potrzebuje wykwintnych dodatków, wystarczy chleb, a dla zaostrzenia smaku cebula 🙂
Do przygotowania tej mało skomplikowanej kanapki potrzeba dobrego jakościowo śledzia. I właściwie to jest najważniejsze, bo czy użyjemy zwykłego chleba pszennego, czy pełnoziarnistego, na zakwasie, czy zwykłą bagietkę zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji smakowych.
Na kromkach chleba układam płaty śledzia (jeśli jest bardzo słony można go zalać zimna woda na 2-3 godziny, a następnie dokładnie osuszyć). Posypujemy wierzch pokrojoną drobno cebulą i posiekanym szczypiorkiem.
Aby kanapka wyglądała jeszcze lepiej można użyć cebuli czerwonej.
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby