Przepis na Śledź w sosie musztardowo-kawiorowym

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
720 min.
Czas przygotowania:
12 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1178
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Uwielbiam śledzie. Lubie kupować rożne jego wariacje, próbować a potem odtwarzać ten smak w domu, często z lepszym skutkiem niż pierwowzór.

Zdjęcia

Składniki

  • śledzie matias z oleju 400 gram
  • śmietana 18 % 250 ml
  • majonez 3 łyżki
  • musztarda ostra 3 łyżeczki
  • musztarda francuska 2 łyżeczki
  • curyy 2 łyzeczki
  • kurkuma 1 łyzeczka
  • cebula w piórka 1 szt
  • ogórek konserwowy 3 szt
  • papryka konserwowa 3 płaty
  • kawior czarny 1 łyzeczka

Jak zrobić Śledź w sosie musztardowo-kawiorowym?

Śledzie kroimy w dużą kostkę (lub dzwonka). Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie razem i próbujemy. Do miseczki daje kawałki śledzi, ogórki, piórka cebuli, paseczki papryki i kawior i wszystko zalewam sosem. Mieszam dokładnie.

Smak sosu należy regulować dodawaniem musztardy, to ona ma być wyznacznikiem czy chcemy go bardziej delikatny czy bardziej ostry. Jeżeli sos będzie za ostry wystarczy dodać więcej majonezu. Tak przygotowanego śledzia odstawiam na noc do lodówki, by rano zajadać się nim z pysznym świeżym chlebem.

Podobne przepisy

Łosoś z ziołami

Ile porcji: 4

Data dodania: 2023-03-08

Dodany przez: ondrasz

Kategoria: Ryby

Ryba z pieczarkami i żółtym serem

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2024-03-17

Dodany przez: ilka_86

Kategoria: Ryby

Sola w cieście piwnym

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-09-12

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ryby

Selerowo-Pietruszkowy Halibut

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-10-24

Dodany przez: evita0007

Kategoria: Ryby

Zapiekanaka śledziowa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-01-07

Dodany przez: helas

Kategoria: Ryby

Smażony dorsz w sosie śmietanowo- ziołowym

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-09-26

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ryby