W moich przepisach na ciasta występuje cynamon, ale cynamon oprócz wartości smakowych jest jeszcze specyfikiem obniżającym lub pomagającym obniżyć glukozę w organizmie diabetyków, którym niestety jestem od 2005 roku.
Przepis została dodana w dniu: 19.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2212 osób!
Bon Appétit!
Masło utrzeć z miodem na puszystą masę. Pojedynczo wbijać jaja, po każdym masę dobrze ucierając. Na końcu dodać cynamon, cukier waniliowy i banany, ubijać jeszcze przez chwilę. Sodę rozpuścić w mleku. Mieszając, wlać powoli do masy. Wsypać mąkę i proszek, mieszać aż ciasto będzie jednolite. Ciasto przelać do podłużnej formy, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w temperaturze 180 stopni c. Wystudzić w formie. Po przestudzeniu przekroić na 3 blaty, lub jeśli wyjdzie nam zbyt niski – na dwa blaty, a 3 blat dodajemy z jasnego biszkoptu, lub ciasta ucieranego i każdy blat pokrywamy ulubionym, dowolnym kremem ja zrobiłam z masą kokosową:
wiórka zmieszałam z cukrem i zalałam śmietanką, odstawiłam na 30 minut. Z białek ubiłam pianę, wyłożyłam na namoczone wiórki, dosypałam mąkę ziemniaczaną i śmietan-fixy. Całość zmiksowałam na puszystą masę. Tak przygotowaną masę wyłożyłam na ciasto, nakryłam ciastem.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta