Cynamon

Cynamon znany jest niemal od początku istnienia ludzkości. Okazał się na tyle ważnym składnikiem, że niejednokrotnie został wymieniony na kartach Biblii. Cynamon przez wieki umacniał swoją pozycję w panteonie najbardziej istotnych przypraw. Oprócz tego, że pełnił znaczącą rolę w gastronomii, wykorzystywano go w ówczesnej medycynie. Lekarze starożytnych Chin leczyli za pomocą cynamonowych pałeczek wzdęcia, przeziębienia i nudności. Cynamon pobudzał krążenie krwi, rozgrzewając przy tym cały organizm.

Jak pozyskiwany jest cynamon? Na terenie Indii, Indonezji lub Egiptu znaleźć można drzewa cynamonu. Najbardziej istotnym elementem tej rośliny jest kora, którą się pieczołowicie zbiera i poddaje suszeniu. Dzięki temu powstaje przyprawa, dzięki której każda niemal potrawa będzie w stanie ująć nas smakiem i zauroczyć pobudzającym aromatem.

Tak jak już wspomnieliśmy, cynamon uznawany był za prawdziwą kopalnię kulinarnych skarbów. Dziś jego rola odpowiednio zmalała, a właściwości przyprawy nie są tak doceniane jak kiedyś.

Zacznijmy więc od tego, że cynamon przyjdzie nam z pomocą, kiedy dręczeni jesteśmy przez uporczywy ból w stawach i mięśniach. Na podobne dolegliwości polecany jest cynamon zmieszany z miodem. Ból, jeśli nie ustąpi całkowicie, to stanie się znośniejszy. Oprócz tego cynamon skutecznie podnosi odporność naszego organizmu, dlatego przyprawę powinniśmy stosować podczas mroźnych, zimowych wieczorów.

Cynamon może też odnieść sukcesy jako kosmetyk, który poradzi sobie z przebarwieniami na naszej skórze. Dodatkowo powinny stosować go osoby, u których występuje problem z trądzikiem.

Cynamon zawdzięcza wszystkie swoje właściwości sporej dawce żelaza, wapnia i cynku. Oprócz tego, że dbać będzie o nasze ciało, przysłuży się również duchowi. Przyprawa jest w stanie poprawić nieco naszą koncentrację, a do tego korzystnie wpłynie na pamięć.

Ciekawostkę może być fakt, że cynamon uważany jest przez niektórych jako bardzo interesujący afrodyzjak, który potęguje miłosne uniesienia.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/