Przepis na Matias w sosie chrzanowo-jabłkowym

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1710
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Receptura została dodana w dniu: 03.08.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2298 osób!
Bon Appétit!

Składniki

  • filety z solonego matiasa 4 szt
  • cebula 1 szt
  • liście laurowe 2 szt
  • ziela angielskie 4 ziarna
  • olej 0,5 szklanki
  • jabłka 2 szt
  • chrzan 2 łyżki
  • sok z cytryny 4 łyżki
  • słodka śmietana 30% 1 szklanka
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • koperek do dekoracji
  • cytryna do dekoracji

Jak zrobić Matias w sosie chrzanowo-jabłkowym?

Filety moczymy 2 godz. W zimnej wodzie a następnie odcedzamy. Obkładamy plastrami sparzonej cebuli, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i zalewamy olejem. Odstawiamy na noc- na 8 godz. Przygotowujemy sos:jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z chrzanem, sokiem z cytryny i ubitą śmietaną. Sos doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Filety odcedzamy z marynaty, kroimy w kawałki, układamy na półmisku i polewamy sosem. Dekorujemy plasterkami cytryny i koperkiem.

Podobne przepisy

Śledziki pyszne w majonezie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-09-07

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ryby

Zapiekanka rybna w sosie z serkiem topionym

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-11-30

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ryby

Śledzie z kiszonym ogórkiem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-09-11

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ryby

Sledzie warstwowe w musztardzie

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-09-08

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ryby

Pstrąg z patelni

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-12-30

Dodany przez: Bocja

Kategoria: Ryby

Pstrąg z serem wędzonym i szpinakiem

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-08-31

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ryby