Rozmaryn lekarski to wiecznie zielone zioło z bardzo aromatycznymi liśćmi, które potrafi osiągać wysokość do 2 m. Rozmaryn pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego, rośnie w znacznej części Europy południowej. A obecnie zioło to jest uprawiane na całym świecie. Rozmaryn lekarski zajmuje centralne miejsce w europejskiej medycynie ziołowej. Jako zioło posiada właściwości rozgrzewające, pobudza krążenie krwi do głowy, poprawia koncentrację oraz pamięć, łagodzi również bóle głowy oraz migrenę. Rozmaryn lekarski wspomaga także odzyskiwanie sił po długoterminowym stresie a także po chronicznych chorobach. Właściwości przeciwzapalne rozmarynu lekarskiego zawdzięcza to zioło głównie dwóm swoim składnikom – jest to kwas rozmarynowy i flawonoidy. Flawonoidy również wzmacniają naczynka włosowate. Rozmaryn jako całość posiada także właściwości ściągające.
W kuchni natomiast to pachnące ziele, pogłębia smak prawie każdej potrawy, zarówno kwaśnej jak i słodkiej, do której jest dodane. Dodaje się go bardzo często do jagnięciny, wieprzowiny, mięsa z królika, cielęciny, kiełbasek oraz mięs duszonych, a także do kurczaków, kaczek, ryb, potraw z jajek. Zioło to jest także dodawane do galaretek, dżemów, ciastek oraz ciast. Rozmaryn lekarski doskonale pasuje także do sałatek i potraw warzywnych sporządzonych z takich warzyw jak: szparagi, brokuły, kalafior, kabaczek, zielony groszek, fasola, ziemniaki a także cukinia. Rozmaryn jest także istotnym składnikiem w produkcji ziołowego chleba czy ziołowych biszkoptów, wliczając w to klasyczny włoski chleb o nazwie „focaccia”. Warto pamiętać o tym, aby rozmarynu używać z umiarem, gdyż jest dosyć mocny. Kwiaty rozmarynu są łagodniejsze w smaku niż reszta zioła, mogą być kandyzowane lub dodawane do galaretek, miodu, octu a także wina.