Receptura została dodana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2155 osób!
Na zdrowie!
Pomidory, ogórka i cebulę myjemy. Cebulę obieramy i drobno siekamy pomidory i ogórek kroimy na półkrążki lub ćwierć-krążki. Przekładamy do salaterki, dodajemy cebulę, sól i pieprz do smaku. Surówkę możemy zrobić i polać ją z sosem z soku cytrynowego (2 łyżki) i oliwy (3-4 łyżki)oraz odrobiny soli i pieprzu. Podudzia kurczaka myjemy czyścimy obsuszamy, obsypujemy solą pieprzem i przyprawą do kurczaka lub grilla, odstawiamy na 20 – 30 minut. Po tym czasie wkładamy go na rozgrzany stołowy grill i pieczemy przewracając go na wszystkie strony. Z mąki pszennej, ziemniaczanej i przetartych ziemniaków oraz jaja i odrobiny ciepłej wody zagniatamy ciasto. Po dokładnym wyrobieniu ciasta dzielimy je na porcje i z każdej porcji toczymy cienki wałeczek, z którego odcinamy 2 – 3 cm podłużne kawałki – kluski. Pokrojone leniuchy wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem oliwy i gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia klusek. Kluski za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy z wrzątku i rozkładamy na talerze. Dodając po jednym podudziu i porcję surówki.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne