Pomidor

Pomidor to chyba jedna z najlepszych rzeczy, jaka trafiła do Europy po odkryciu przez Kolumba Ameryki. Początkowo w Europie uważany był za roślinę trującą i hodowany tylko dla ozdoby. Dziś pomidory należą do najpopularniejszych warzyw na świecie, bez których nie może się obejść żadna kuchnia. Owoce pomidora są jak jagoda barwy zielonej (w stanie niedojrzałym), różowej, czerwonej lub żółtej (owoc dojrzały), kształtu kulistego o przyjemnym, orzeźwiającym, soczystym miąższu. Spożywa się je w stanie świeżym lub przetworzonym na soki i koncentraty, stanowią też świetny dodatek do wielu napojów i potraw np. zup, mięs, sosów. Pomidory są bardzo odżywcze zawierają m.in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, witaminy: K, B1, B2, B6, C.

Pomidory są niezwykle smaczne, zdrowe i stanowią podstawę wielu ulubionych przez wszystkie pokolenia potraw – dość wspomnieć o najpopularniejszej zupie w Polsce – pomidorowej. Dużo się ich używa także w kuchni śródziemnomorskiej uważanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Pomidory mają także rzadką cechę, że po ugotowaniu są równie wartościowe, jak na surowo – tracą nieco witamin, ale uaktywnia się w nich barwnik likopen, znany z właściwości przeciwutleniających, prawdopodobnie bardzo ważnych w profilaktyce nowotworów (szczególnie raka prostaty) i chorób układu krążenia. Pomidory są także dobrym źródłem wielu składników odżywczych. Ich niska kaloryczność pomaga w gubieniu kalorii, a duża zawartość składników mineralnych – w tym przede wszystkim potasu – sprzyja poprawie krążenia. Dzięki wspomnianym właściwościom pomidorów warto wzbogacić nimi dietę. Ich niska kaloryczność i niewielki indeks glikemiczny są elementami pożądanymi w diecie odchudzającej, cukrzycowej oraz w dietach po przebytych chorobach krążeniowych.