szybki i dietetyczny obiad bo kurczak pieczony na soli… pewnie niejedna z was zna te metodę, ale dla tych co nie znają to polecam…
Wszystko zaczyna się od tego że bierze się jednego kuraka czyści, przyprawia byle nie za bardzo solą, tylko raczej pieprzem, papryką i czosnkiem lub tym co kto lubi. Można dać ziół do środka – ja dałam garść tymianku.
Na dno garnka, patelni, brytfanki wysypuje się 2 kg soli i kładzie na nią ostrożnie suchego kurczaka, pamiętając żeby absolutnie go już nie ruszać bo inaczej sól się przyklei do skóry i będzie słona i to okropnie.
Kurczaka na godzinę (lub więcej w zależności od wielkości) wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. i tyle.
Kurczak się przepięknie upiecze, będzie soczysty. Sól przeniknie do niego na tyle że będzie wystarczająco przyprawiony i wilgotny, bo wiadomo że sól zatrzymuje wodę. Tłuszcz za to stopi się do soli tworząc skorupę. Teraz kurczaka wystarczy wyjąć, pokroić i gotowe.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne