Pyszna lazania, przepis Antoinette z wymiany Erasmusa.
Na początku robimy sos:
Cebulkę siekamy, dodajemy starta marchewkę, mieszamy i smażymy na oliwie, aż marchew zmięknie. Następnie dodajemy mielona wołowinę, smażymy, aż mięso zmieni kolor, dodajemy resztę składników sosu. Dusimy całość 10 minut, na koniec wyjmujemy listek laurowy. Sos odstawiamy.
W miseczce mieszamy ricottę i połowę startego parmezanu, dodajemy rozmrożony i odciśnięty szpinak, sól i pieprz i jajka. Dokładnie mieszamy.
Formę do zapiekania smarujemy oliwą, na dno wylewamy trochę sosu, na to układamy 4 płaty makaronu (bądź ile się zmieści), na makaron część masy z ricotty, posypujemy mozzarellą i polewamy sosem. Czynności powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Na wierzch wykładamy pozostałą połowę parmezanu.
Formę przykrywamy pokrywką, bądź folią aluminiową i pieczemy 45 minut w 180 stopniach, następnie zdejmujemy pokrywkę/folię i dopiekamy 20 minut.
Kategoria: Makarony
Kategoria: Makarony
Kategoria: Makarony
Kategoria: Makarony
Kategoria: Makarony
Kategoria: Makarony