Przepis na Kalmary panierowane

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
20 min.
Czas przygotowania:
10 m
Czas smażenia:
10 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
6060
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia hiszpańska

Kalmary panierowane to pyszna przekąska w stylu hiszpańskim. Oryginalnie noszą nazwę calamares a la romana i w zależności od rejonu Hiszpanii są różnie przygotowywane. Obok paelli i tortilli hiszpańskiej to tradycyjne danie z półwyspu Iberyjskiego.

Zdjęcia

Składniki

do smażenia

Jak zrobić Kalmary panierowane?

Kalmary oczyścić z błon i umyć. Następnie pokroić na krążki. Jajko i wodę wymieszać, dodać mąkę połączyć, aby nie było grudek. Krążki kalmarów posypać sola i pieprzem. Zanurzać kalmary w cieście a’la naleśnikowym i od razu wrzucać na gorący olej. Smażyć z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z cząstką cytryny.

Podobne przepisy

Hiszpański omlet ze szpinakiem

Ile porcji: 2

Data dodania: 2023-01-11

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Kalmary panierowane

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Guacamole z pomidorem

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-09-06

Dodany przez: bernika

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Paella

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-02-15

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Avocado na słodko

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2022-12-04

Dodany przez: VoytekK

Kategoria: Desery

Ciecierzyca z chorizo

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-01-08

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia hiszpańska