Boczek i połowę szynki kroimy w paski, resztę szynki zawijamy w ruloniki (najlepiej kupić szynkę pokrojoną w plastry). Na płaskiej patelni rozgrzewamy oliwę z płaską łyżeczką soli i czosnkiem. Obsmażamy pokrojony boczek i szynkę i odkładamy na półmisek. W gorącym piekarniku (200*c) opiekamy całe papryki posmarowane oliwą. Gdy skórka z czarnieje przekładamy do naczynia z przykryciem i czekamy aż przestygnie. Następnie obieramy skórkę i kroimy w długie paski. Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory z puszki i 1 łyżeczkę papryki w proszku. A następnie ryż, mieszamy chwilę po czym zalewamy rosołem. Wkładamy resztę owoców morza, krewetki, oliwki, kapary, delikatnie mieszamy, a następnie układamy w koło kawałki tuńczyka, ruloniki szynki i małże. Można na wierzchu udekorować paseczkami papryki i oliwkami.
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Owoce morza