Gazpacho jest rewelacyjne na upały. Proste w przygotowaniu i zawsze się udaje! Pikantny hiszpański chłodnik, bardzo aromatyczny!
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Wyciąć twarde środki i pokroić na 4 części. Obrać ogórki i pokroić w kostkę. Papryki (najlepiej 2 kolory – pomarańczowy i zielony) umyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Połowę papryki i połowę ogórka zbelnderować. Dodać obrany ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy i pomidory. Ponownie zblenderować. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać pokrojone warzywa, oliwę i wymieszać. Rozlać gazpacho do miseczek, wierzch posypać posiekana bazylią. Podawać z grzankami (lub bez).
Kategoria: Kuchnia hiszpańska
Kategoria: Kuchnia hiszpańska
Kategoria: Kuchnia hiszpańska
Kategoria: Kuchnia hiszpańska
Kategoria: Kuchnia hiszpańska
Kategoria: Kuchnia hiszpańska