Przepis na Gazpacho – chłodnik pomidorowy

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
15 min.
Czas przygotowania:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2120
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia hiszpańska

Gazpacho jest rewelacyjne na upały. Proste w przygotowaniu i zawsze się udaje! Pikantny hiszpański chłodnik, bardzo aromatyczny!

Zdjęcia

Składniki

  • pomidory 1/2 kg
  • ogórek zielony 1 szt
  • papryka 2 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • ocet winny 1 łyżka
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • posiekana 2 łyżki

opcjonalnie

  • grzanki

Jak zrobić Gazpacho – chłodnik pomidorowy?

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Wyciąć twarde środki i pokroić na 4 części. Obrać ogórki i pokroić w kostkę. Papryki (najlepiej 2 kolory – pomarańczowy i zielony) umyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Połowę papryki i połowę ogórka zbelnderować. Dodać obrany ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy i pomidory. Ponownie zblenderować. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać pokrojone warzywa, oliwę i wymieszać. Rozlać gazpacho do miseczek, wierzch posypać posiekana bazylią. Podawać z grzankami (lub bez).

Podobne przepisy

Quasadilla z kurczakiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-11-02

Dodany przez: bernika

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Churros

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-01-12

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Desery

Ciecierzyca z chorizo

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-01-08

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Hiszpański omlet ze szpinakiem

Ile porcji: 2

Data dodania: 2023-01-11

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Guacamole z pomidorem

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-09-06

Dodany przez: bernika

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Gazpacho – chłodnik pomidorowy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-01-11

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia hiszpańska