Ciecierzyca z chorizo to pyszne danie pochodzące z Hiszpanii.
Ciecierzyca, mało znane warzywo strączkowe, bogate w białko, cynk i kwas foliowy.
Dodatek chorizo nadaje potrawie specyficzny paprykowy aromat, który doskonale komponuje się ze słodkawą ciecierzyca.
Polecam, bo danie proste i łatwe w przygotowaniu, oraz pyszne!
Ciecierzyce odcedzić z zalewy. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na podgrzanej oliwie. Posypać solą i smażyć na złoto. W międzyczasie pokroić na plasterki chorizo i dodać do cebuli. Smażyć często mieszając. Następnie dodać ciecierzycę, oraz przyprawy – kurkumę, kumin, tymianek, oregano i pieprz. Do koncentratu dodać 2 łyżki wrzątku i wlać na ciecierzyce. Wymieszać dokładnie i podawać od razu.
Kategoria: Kuchnia hiszpańska
Kategoria: Kuchnia hiszpańska
Kategoria: Kuchnia hiszpańska
Kategoria: Kuchnia hiszpańska
Kategoria: Kuchnia hiszpańska