Przepis na Ciecierzyca z chorizo

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
15 min.
Czas przygotowania:
5 m
Czas smażenia:
10 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
7134
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia hiszpańska

Ciecierzyca z chorizo to pyszne danie pochodzące z Hiszpanii.

Ciecierzyca, mało znane warzywo strączkowe, bogate w białko, cynk i kwas foliowy.

Dodatek chorizo nadaje potrawie specyficzny paprykowy aromat, który doskonale komponuje się ze słodkawą ciecierzyca.

Polecam, bo danie proste i łatwe w przygotowaniu, oraz pyszne!

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Ciecierzyca z chorizo?

Ciecierzyce odcedzić z zalewy. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na podgrzanej oliwie. Posypać solą i smażyć na złoto. W międzyczasie pokroić na plasterki chorizo i dodać do cebuli. Smażyć często mieszając. Następnie dodać ciecierzycę, oraz przyprawy – kurkumę, kumin, tymianek, oregano i pieprz. Do koncentratu dodać 2 łyżki wrzątku i wlać na ciecierzyce. Wymieszać dokładnie i podawać od razu.

Podobne przepisy

Tortilla hiszpańska

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 22 min.

Data dodania: 2023-01-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Kalmary panierowane

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Smażone papryczki Padron

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 6 min.

Data dodania: 2023-01-08

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Sos romanesco

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Moja paella z kurczakiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2022-11-01

Dodany przez: bernika

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Ciecierzyca z chorizo

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-01-08

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia hiszpańska