Taka jarska fasolka po bretońsku. Najlepiej podawać z chlebem.
Dzień wcześniej fasolę namoczyć i odstawić na całą noc.
Po odcedzeniu zalać fasolę bulionem i ugotować. W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do fasoli pod koniec gotowania. Kapustę opłukać, posiekać i udusić na łyżce oliwy.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać mąkę i przyrządzić zasmażkę.
Następnie do fasoli dodać kapustę, zasmażkę, sok z cytryny, śliwki, śmietanę i wino.
Dusić około 5 minut, przyprawić do smaku sola, cukrem i pieprzem. Podawać na gorąco.
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa