Przepis na Drożdżowo – budyniowe

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
30 m
Czas pieczenia:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
986
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

Akcesoria

  • blacha
  • misa
  • garnek

Jak zrobić Drożdżowo – budyniowe?

Drożdże rozpuścić w 3/4 szklanki mleka, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym przykryć i odstawić na 10 minut.

Z pozostałej mąki, masła, jajka i soli zagnieść ciasto dodając mleko z drożdżami. Przykryć i odstawić na 20 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, potem przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Miód rozpuścić, podgrzewając z resztą cukru, 1 i 1/2 szklanki śmietany i migdałami, rozprowadzić na cieście.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, z dwoma szklankami mleka.

Ostudzić i wymieszać z żelatyną. Odstawić w chłodne miejsce. Upieczone ciasto drożdżowe przekroić na pół, spodnią część posmarować budyniem i przykryć częścią posypaną migdałami. Przed podaniem wstawić na około godzinę do lodówki.

Podobne przepisy

Czekoladowe ciasteczka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-06-30

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Rogaliki maślano-orzechowe

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-02-23

Dodany przez: alaaa

Kategoria: Ciasta

Babka mateczka

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-10-10

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Ciasta

Ciasteczka przepuszczane przez maszynkę do mięsa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-24

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Sernik wielkanocny

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2023-01-08

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Ciasta

Sernik „szybki”

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-04-23

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta