Przepis na Drożdżowo – budyniowe

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
30 m
Czas pieczenia:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1002
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

Akcesoria

  • blacha
  • misa
  • garnek

Jak zrobić Drożdżowo – budyniowe?

Drożdże rozpuścić w 3/4 szklanki mleka, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym przykryć i odstawić na 10 minut.

Z pozostałej mąki, masła, jajka i soli zagnieść ciasto dodając mleko z drożdżami. Przykryć i odstawić na 20 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, potem przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Miód rozpuścić, podgrzewając z resztą cukru, 1 i 1/2 szklanki śmietany i migdałami, rozprowadzić na cieście.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, z dwoma szklankami mleka.

Ostudzić i wymieszać z żelatyną. Odstawić w chłodne miejsce. Upieczone ciasto drożdżowe przekroić na pół, spodnią część posmarować budyniem i przykryć częścią posypaną migdałami. Przed podaniem wstawić na około godzinę do lodówki.

Podobne przepisy

Tort kremowy

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-11-07

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ciasta

Szarlotka z migdałami i rodzynkami

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-09-21

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Ciasto na makaron, łazanki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-02-02

Dodany przez: Gr4zyna

Kategoria: Ciasta

Herbata z konfiturą z czarnych porzeczek

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-09-06

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Masa waniliowa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-23

Dodany przez: netha

Kategoria: Ciasta

Ciasto na racuchy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-19

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta