żelatyna

Dzięki kreatywnemu wykorzystaniu zwierzęcych kości i chrząstek, mógł powstać jeden z najbardziej popularnych składników, jakie używane są w gastronomii – żelatyna. Istotnym elementem każdej żelatyny jest kolagen. W nim natomiast doszukać się można praliny, glicyny oraz hydrokyproliny. Dodać trzeba, że żelatyna bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jeżeli temperatura otoczenia będzie odpowiednia, połączenie tego składnika z wodą doprowadzi do powstania układu koloidalnego.

Jako ciekawostkę można dodać, że stała się ona ważnym zapiskiem na liście legalnych dodatków do żywności Unii Europejskiej. Dzięki temu znana jest również jako E441. Jest dobrym emulgatorem, sprawdza się również jako środek żelujący, niemniej jednak to nie jedyne zastosowanie żelatyny.

Odgrywała kiedyś dość istotną rolę w przemyśle fotograficznym. Żelatyna należała do składników niezbędnych przy produkcji klisz. Oczywiście wraz z wejściem na rynek aparatów cyfrowych, znaczenie żelatyny w jakimś stopniu zmalało. Często wykorzystywano ją również do produkcji sztucznego jedwabiu, a także gąbek chirurgicznych.

W dzisiejszych czasach żelatyna służy głównie jako zagęszczacz znanych środków kosmetycznych. Oprócz tego warto wiedzieć, że otoczki tabletek i witamin zrobione są między innymi z żelatyny. Do tego, składnik potrzeby jest również w branży rozrywkowej. Dodajmy jeszcze tylko, że żelatyna pełni dość znaczącą rolę w produkcji kulek, przeznaczonych do gry w paintball.

Ponadto żelatynie można przypisać wiele właściwości leczniczych. Do jej zasług należy obrona organizmu przed względną i bezwzględną hipowolemią. Oprócz tego żelatyna potrafi w skuteczny sposób zapobiegać hipotensji.

Jak najlepiej scharakteryzować ten kulinarny składnik? Żelatyna nie posiada żadnego zapachu, nie ma koloru i nie posiada żadnej konkretnej barwy. Dlatego też uważa się ją za niezwykle uniwersalną. Wykorzystuje się ją przy wyrobie słodkich galaretek oraz konserw mięsnych. Ponadto często dodawana jest do wyrobów czekoladowych, cukierków, a nawet lodów.