Przepis na Dorsz w kapuście

Dodano przez:
Ile porcji:
3
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
25 m
Czas gotowania:
20 m
Czas pieczenia:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
977
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Składniki

Jak zrobić Dorsz w kapuście?

Ziemniaki obieramy, opłukujemy i tniemy na jednakowej wielkości dość duże kawałki. Gotujemy ok. 10 min / powinny być na pół ugotowane/ w osolonej wodzie, odcedzamy. Kapustę oczyszczamy, wycinamy głąb i grubo szatkujemy. Przekładamy do posolonego wrzątku i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. Odcedzamy i osączamy na sicie. Filety opłukujemy, osączamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i dzielimy na porcje. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, na nich kapustę a na niej kawałki ryby. W rondelku stapiamy masło, oprószamy mąką i zasmażamy pilnując by się nie zrumieniła. Wlewamy mleko i bulion, dodajemy chrzan i energicznie mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą. Sosem polewamy rybę, kapustę i ziemniaki. Tak przygotowana zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni c i zapiekamy ok. 15 min.

Podobne przepisy

Grecki dorsz

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-10

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ryby

Ryba wigilijna

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-12-08

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ryby

Łosoś z cytrynką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-05-14

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ryby

Pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem i pomidorem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-28

Dodany przez: IKM

Kategoria: Ryby

Pstrąg w panierce

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-17

Dodany przez: malinka

Kategoria: Ryby

Domowe śledzie

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-12-08

Dodany przez: goofy9

Kategoria: Ryby