Przepis na Dorsz w kapuście

Dodano przez:
Ile porcji:
3
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
25 m
Czas gotowania:
20 m
Czas pieczenia:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
922
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Składniki

Jak zrobić Dorsz w kapuście?

Ziemniaki obieramy, opłukujemy i tniemy na jednakowej wielkości dość duże kawałki. Gotujemy ok. 10 min / powinny być na pół ugotowane/ w osolonej wodzie, odcedzamy. Kapustę oczyszczamy, wycinamy głąb i grubo szatkujemy. Przekładamy do posolonego wrzątku i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. Odcedzamy i osączamy na sicie. Filety opłukujemy, osączamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i dzielimy na porcje. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, na nich kapustę a na niej kawałki ryby. W rondelku stapiamy masło, oprószamy mąką i zasmażamy pilnując by się nie zrumieniła. Wlewamy mleko i bulion, dodajemy chrzan i energicznie mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą. Sosem polewamy rybę, kapustę i ziemniaki. Tak przygotowana zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni c i zapiekamy ok. 15 min.

Podobne przepisy

Kanapka ze śledziem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Ryby

Rybka dla dziecka

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-27

Dodany przez: madi356

Kategoria: Ryby

Ryba w sosie śmietanowym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-01-25

Dodany przez: madi356

Kategoria: Ryby

Mokra ryba mrożona – gotowana

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-10-07

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ryby

Dorsz z warzywami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-26

Dodany przez: kanapka

Kategoria: Ryby

Pstrąg faszerowany pastą natkową

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-12-01

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ryby