Ziemniaki obieramy, opłukujemy i tniemy na jednakowej wielkości dość duże kawałki. Gotujemy ok. 10 min / powinny być na pół ugotowane/ w osolonej wodzie, odcedzamy. Kapustę oczyszczamy, wycinamy głąb i grubo szatkujemy. Przekładamy do posolonego wrzątku i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. Odcedzamy i osączamy na sicie. Filety opłukujemy, osączamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i dzielimy na porcje. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, na nich kapustę a na niej kawałki ryby. W rondelku stapiamy masło, oprószamy mąką i zasmażamy pilnując by się nie zrumieniła. Wlewamy mleko i bulion, dodajemy chrzan i energicznie mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą. Sosem polewamy rybę, kapustę i ziemniaki. Tak przygotowana zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni c i zapiekamy ok. 15 min.
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby