Ubijamy sztywną pianę z białek oraz cukru. Do piany dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Po ubiciu, wsypujemy oba rodzaje mąk przesianych z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej, wodę oraz ocet i całość dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celsjusza 30 min. Gdy ciasto będzie się piekło, przygotowujemy masę. Połowę ilości mleka zagotowujemy z cukrem. Do drugiej połowy wbijamy żółtka oraz mąkę, roztrzepujemy po czym wlewamy do gotującego się mleka. W tym mleku gotujemy budyń. Studzimy i ucieramy z masłem. Masę budyniową wylewamy na gotowe ciasto. Na budyniu układamy truskawki, możemy je mocno wbić aby nie odpadały. Owoce polewamy galaretkami przyrządzonymi według przepisu na opakowaniu. Ciasto wkładamy do lodówki aby galaretki zesztywniały. Można udekorować bitą śmietaną. Smacznego.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta