Truskawki

Truskawkę równie dobrze można nazwać poziomką ananasową. Jest dość specyficzną krzyżówką, która powstała w wyniku połączenia poziomki chilijskiej z wirginijską. Ze względu na swoje pochodzenie, truskawki są dosyć młode i liczą sobie niewiele ponad 200 lat. Według różnych źródeł polska nazwa truskawki, nawiązywać ma do charakterystycznego dźwięku, który towarzyszy odrywanym owocom.

Truskawki znane są pod wieloma gatunkami, wciąż też powstają nowe hybrydy, które charakteryzują się większą tolerancją klimatyczną i mniejszymi wymaganiami glebowymi. Wśród odmian, które cieszą się największą popularnością znalazły się: camarosa, honeyone, kent i marmolada. W naszym nadwiślańskim kraju najczęściej można się zetknąć z truskawkami deserowymi.

Truskawki kojarzymy z przyjemnym smakiem i dosyć sympatycznym aromatem, jednakże to nie jedyne cechy, które świadczą o wielkości czerwonych owoców. Są niezwykłym źródłem witamin, z których wymienić można A, C, PP, jak również witaminy z obszernej grupy B. Włączając truskawki do swojej diety, zapewnimy organizmowi stały dostęp do makro- i mikroelementów. Wśród truskawkowych skarbów znalazły się miedzy innymi takie składniki jak magnez, mangan, żelazo, wapń czy fosfor. Do tego wspomnieć należy o białku, a także enzymach, które mają korzystny wpływ na trawienie. Zjadane na surowo, są doskonałą przekąską dla osób, chcących zgubić parę kilogramów. Oprócz tego, truskawki mogą obniżyć nieco poziom złego cholesterolu i usuną z organizmu toksyczne substancje.

Czerwone owoce doskonale sprawdzą się jako podstawa do sporządzenia powideł, dżemów, konfitur, soków i kompotów. Spełnią się również w kompozycjach deserowych, jako dodatek do ciast czy lodów. Ciekawym urozmaiceniem menu będą truskawki marynowane. Oprócz tego możemy delektować się pyszną, rozgrzewającą nalewką na bazie tych czerwonych owoców.

Jeżeli pragniemy cieszyć się smakiem truskawek w czasie zimy, dobrym pomysłem mogą okazać się mrożonki. Truskawki znane są z tego, że bardzo dobrze zachowują wszystkie witaminy i wartości odżywcze.