Przepis na Bigos jak u babci

Dodano przez:
Ile porcji:
10
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1408
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne, Warzywa

Zdjęcia

Składniki

Akcesoria

  • nóż
  • patelnia
  • deska do krojenia
  • miska

Jak zrobić Bigos jak u babci?

Łopatkę i boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Nie musimy dodawać tłuszczu bo boczek się wytopi. Odmoczone i lekko odgotowane grzyby mielimy lub drobno kroimy i dodajemy do podsmażenia do mięsa.

Do miski dodajemy kapustę lekko odsączoną, dodajemy do niej mięso i grzyby. Dodajemy 2 liście laurowe, i po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy pieprzem mielonym.

Kostkę bulionową rozrabiamy w połowie szklanki wody, zalewamy kapustę. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok 1 godziny, aż woda odparuje.

Podobne przepisy

Roladki z jajkiem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-11-17

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Pyszna pieczona szynka

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 92 min.

Data dodania: 2023-01-13

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Mięsne

Pierś z kurczaka z serem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-02-24

Dodany przez: aakuku

Kategoria: Mięsne

Miodowe skrzydełka

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-12-30

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Mięsne

Piersi z kurczka z serem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-23

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne

Duszony schabowy

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-03

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Mięsne