Przepis na Boeuf Bourguignon – wołowina w sosie z czerwonego wina wg Julie Child

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
210 min.
Czas przygotowania:
20 m
Czas gotowania:
3 g
Czas smażenia:
10 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2238
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnie świata, Mięsne

Przepis kuchni francuskiej z książki autorstwa Julii Child.

Składniki

Jak zrobić Boeuf Bourguignon – wołowina w sosie z czerwonego wina wg Julie Child?

Piekarnik ustawiamy na 160st.
Boczek podsmażamy na oleju, przekładamy bez tłuszczu do rondla najlepiej żeliwnego. Pokrojone w kostkę mięso dokładnie należy osuszyć papierowym ręcznikiem. Na tym samym tłuszczu po boczku obsmażamy mięso po kilka kawałków, aż mięso ładnie się zrumieni ze wszystkich stron. Przekładamy do bekonu. Na pozostałym na patelni tłuszczu rumienimy marchewkę i cebulę. Wszystkie składniki w garnku solimy, pieprzymy, posypujemy mąką. Na patelnie wlewamy wino, zeskrobujemy pozostałości, wszystkie soki, lekko zagotowujemy i wlewamy do garnak z mięsem. Dolewamy bulion, tak aby mięso było ledwie przykryte. Dorzucamy czosnek, zioła i pomidory. Garnek przykrywamy i zagotowujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na dolną półkę. Ustawiamy temperaturę tak, aby płyn lekko się gotował od 2½ do 3 godzin. Mięso jest gotowe, jeśli bez trudu można w nie wbić widelec.
W czasie gdy mięso jest w piekarniku pieczarki pokrojone w ćwiartki podsmażamy na maśle. Odstawiamy na bok.
Kiedy mięso będzie miękkie, należy przelać zawartość garnka przez durszlak do rondla. Ponownie przekłądamy wołowinę i bekon do garnka. Płyn w rondlu odparorowujemy do 3 szklanek, zdejmujemy z ognia. Sos wlewamy do mięsa, dorzucamy pieczarki, wszystko mieszamy. Podajemy z czerwonym winem i grzankami z bagietki.

Podobne przepisy

Kurczak z czerwoną soczewicą

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-12-07

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne

Papryczki faszerowane z sosem pomidorowym

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-12-04

Dodany przez: VoytekK

Kategoria: Mięsne

Mięso zapiekane z kaszą

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-03-29

Dodany przez: weramera

Kategoria: Kasze i ryż

Schab jak z restauracji w płatkach

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-06-21

Dodany przez: monika4

Kategoria: Mięsne

Kotlety schabowe

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2023-01-11

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Kuchnia polska

Panierowana karkówka do obiadu

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-12-27

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Mięsne