BISZKOPT
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia.
Następnie dodawać po jednym żółtku, ubijając.
Na końcu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia
Wymieszać delikatnie całość, przelać do tortownicy.
Piec około 30 min.
Biszkopt przekroić tak jak na normalny tort i jeszcze przekroić go przez środek na pół. Połówki ułożyć odwrotnie. Biszkopt nasączyć ponczem czyli zmieszać sok z cytryny, wodę i cukier.
MASA
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, poczekać, aż napęcznieje, a następnie dolać odrobinę gorącej wody i rozpuścić. Ostudzić, wymieszać z zmiksowanymi z truskawek, jogurtem i ubitą śmietanką. Wstawić do lodówki na około 0,5 godzinę, od czasu do czasu wymieszać, żeby masa równomiernie gęstniała.
Każdy placek ciasta posmarować tężejącą masą, pamiętając o tym, żeby na koniec zostawić także trochę masy do posmarowania boków i wierzchu (jeśli zabraknie można użyć gotową masę truskawkowej do tortów).
Gotowy tort ozdobić według uznania. Na środku ułożyć banana skropionego wcześniej sokiem z cytryny. Tort schłodzić.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta