Przepis na Raffaello

Dodano przez:
Ile porcji:
16
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
30 m
Czas pieczenia:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1317
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

biszkopt

masa

  • śmietana kremówka 2 szklanki
  • śnieżka 2 op
  • wiórki kokosowe 25 dag
  • biała czekolada 2 szt

polewa

  • gorzka czekolada 0,5 tabliczki
  • mleko 2 łyżeczki

Składniki

Jak zrobić Raffaello?

Przygotowujemy biszkopt: jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie ale delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok. 30 min w temp. 160 stopni c. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy masę: białe czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ubijamy ze śnieżką, dodajemy kokos i wystudzone, roztopione czekolady. Wszystko dokładnie mieszamy. Biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Na pierwszą warstwę biszkoptu wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim biszkoptem i na wierzch kładziemy resztę masy. Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy i dodajemy mleko, mieszamy. Powstałą polewą na wierzchu ciasta robimy esy floresy.

Podobne przepisy

Wielkanocne ciasto

Ile porcji: 25

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-20

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Pączki z marmoladą różaną

Ile porcji: 30

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-21

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Szarlotka wyborna

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-11-17

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Sernik na parze

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-11-07

Dodany przez: rosik93

Kategoria: Ciasta

Szarlotka z bezą

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2024-02-20

Dodany przez: blagro1

Kategoria: Ciasta

Tarta jamajska

Ile porcji: 9

Czas przyrządzenia: 105 min.

Data dodania: 2022-11-01

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta