Przepis na Tarta z tuńczykiem

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1630
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

To nasz ulubiony sposób na tuńczyka. Przepis pochodzi z „Słodkie i pikantne placki” Anne Wilson z 1994

Zdjęcia

Składniki

  • mąka 1 i 1/4 szklanki
  • masło 1/3 kostki
  • jajko
  • woda lodowata 1 łyżka
  • sól szczypta
  • tuńczyk z zalewy puszka
  • tuńczyk w oleju puszka
  • majonez 1/2 szkalnki
  • śmietana 1 szklanka
  • cebula posiekana 3 szt
  • jajka lekko ubite widelcem 3 szt
  • pietruszka lub szczypiorek
  • pieprz

Jak zrobić Tarta z tuńczykiem?

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Masło i mąkę łączymy razem rozdrabniając aż powstaną grudki. Dodajemy jajko, sól, wodę i razem łączymy, zagniatając ciasto w kulę. Wkładamy ciasto na 15 min do lodówki.

Następnie wyrabiamy na stolnicy wysypanej mąką, rozwałkowujemy na okrągły placek i wkładamy do wysmarowanej formy do tart (lub tortownicy), nakłuwamy dno w kilku miejscach, wsypujemy np fasolę i wkładamy do piekarnika na 10 min.

Tylko na tyle żeby się ciasto delikatnie podpiekło. W tym czasie robimy farsz: łączymy składniki w misce, mieszamy. Po wyjęciu formy z piekarnika wysypujemy ziarenka fasoli i wlewamy farsz na ciasto, wkładamy ponownie do piekarnika na 25-35 min., aż się wierzch zetnie i zrumieni.

Wyjmujemy i odstawiamy na kratkę do lekkiego przestygnięcia. Smakuje super na ciepło, ale jeszcze lepiej na zimno szczególnie następnego dnia

Podobne przepisy

Penne z dorszem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2023-01-13

Dodany przez: katarzyna_fly

Kategoria: Ryby

Łosoś z cytrynką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-05-14

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ryby

Śledzie warstwowe z jabłkiem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-09-11

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ryby

Śledź po meksykańsku

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-19

Dodany przez: malinka

Kategoria: Ryby

Smażona rybka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-09-25

Dodany przez: PatrycjaDyderska

Kategoria: Ryby

Cytrynowy morszczuk pieczony w folii

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-09-07

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ryby