Pyszne i inne od wszystkich
Śledzie przez min. 1 h wymoczyć, osączyć. Zagotować zalewę ze składników woda, cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy, odstawić do przestygnięcia. Powinna mieć słodko-kwaśny smak. Śledzie wkładam do chłodnej zalewy na min 1 h. Śledzie osączam, zwijam w roladki, a na środku każdej daję po cienkim kawałku ogórka konserwowego i piórku czerwonej cebuli, spinam wykałaczką i układam na półmisku. Śmietanę mieszam z majonezem, musztardą, doprawiam cytryną i pieprzem, dodaję posiekaną cebulę, trochę natki i kapary. Polewam śledzie sosem i posypuję posiekaną natką. Dekoruję ogórkiem. Można z wierzchu posypać jeszcze kaparami. Odstawiam w chłodne miejsce na 1 dobę, a przynajmniej na noc.
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Kuchnia angielska
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby