Musztarda

Musztarda jest jedną z najpopularniejszych przypraw, jakie znajdują się w naszej lodówce. Jej kariera rozpoczęła się w czasach panowania Cesarstwa Rzymskiego, wkrótce zaś znalazła się na stołach najmożniejszych władców ówczesnego świata. Musztarda doceniana była przez wszystkich, bez względu na religię, nację czy majętność. Fascynowała zarówno bogaczy jak u ludzi ubogich. Warto wspomnieć, że była nie tylko istotną przyprawą, ale pełniła również ważną rolę w szeroko pojętej medycynie.

Musztarda jest w stanie przyprawić przygotowane przez nas potrawy dzięki ziarenkom gorczycy. Smak tego składnika związany jest bezpośrednio z gatunkiem, jaki wybrany zostanie do składu musztardy. Smaki zaś można komponować w oparciu o ziarna czarne, białe oraz sarepskie. W sklepach znajdziemy wiele różnych rodzajów musztardy, możemy więc wybrać tą przyprawę, która idealnie wpasuje się w nasz kulinarny gust. W słoiczkach zamknięte zostały te zupełnie łagodne, jak i piekielnie ostre. Warto też zadbać o odpowiednią kompozycję samego dania, tak żeby np. łagodny smak posiłku mógł jak najlepiej zgrać się z nieco ostrzejszymi walorami musztardy. Analogicznie, do dań, które same w sobie są ostre, należało by wybrać musztardę nieco bardziej delikatną.

Największym plusem musztardy jest jej uniwersalność. Przyprawa uświetnić potrafi niemal każdy posiłek, niezależnie czy przygotujemy wspaniałą pieczeń, czy ugotujemy zwyczajne parówki. Nie można też zapomnieć o tym, że żaden grill ani ognisko nie mogą obyć się bez malutkiego chociaż słoiczka z musztardą.

Człowiek wymyślił całe mnóstwo najróżniejszych przypraw, jednakże musztarda zdecydowanie wysuwa się na prowadzenie. Nie tylko za smak powinniśmy ją cenić, albowiem jej właściwości pobudzą trawienie tłuszczu. Ponadto wpłynąć może na obniżenie ciśnienia we krwi. Warto jej używać ze względu na liczne antybakteryjne właściwości.

Jako ciekawostkę można podać fakt, że musztarda doczekała się własnego święta, a ten iście wyjątkowy dzień obchodzi się w Mout Toreb w USA.