Tuńczyk to nie tyko ryba z puszki, to pyszna ryba na naszym talerzu
Robimy marynatę:
łączymy sok z cytryny, 1 łyżka skórki otartej z cytryny, oliwy z oliwek, posiekanego koperku, czosnku, cukru, soli i świeżo zmielony pieprzu. Do marynaty włożyć steki tuńczyka, zostawić je na min godzinę w lodówce.
Zrobić gremolatę:
wymieszać posiekaną bardzo drobno małą cukinię (lub 1/2 duzej), natkę pietruszki, skórkę z cytryny, sok z łyżeczki cytryny, 2 ząbki czosnku i 1/2 papryczki chilli, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą z oliwek 1-2 łyżki. Wymieszać. Odstawić.
Rozgrzewamy patelnie grillową z oliwą i układamy na niej ryby i pieczemy z obu stron od 3 do 5 minut w zależności od pożądanego stopnia upieczenia. Na osobnej patelni smażymy plastry cukinii. Na talerzu ułożyć cukinie, na to tuńczyka a z wierzchu gremolatę cukiniowa
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby