Drożdże rozetrzeć z cukrem i lekko podgrzaną śmietaną, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę z solą przesiać przez stolnicę, dodać roztopioną margarynę, wlać wyrośnięte drożdże, śmietanę, dodać jajko i żółtka. Wyrobić ciasto, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Szpinak rozmrozić i dokładnie osączyć, boczek i ser pokroić w drobną kostkę, cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać boczek i razem podsmażyć, dodać szpinak , wymieszać i nakryć pokrywką. Dusić przez kilka minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy farsz nieco przestygnie dodać roztrzepane jajko, pokrojony ser i dokładnie wymieszać. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na prostokąt grubości 1 cm. Na środek wyłożyć farsz szpinakowy. Uformować pieróg, zlepić końce. Pieróg ułożyć zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Podawać można na gorąco lub na zimno.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie