Przepis na Paszteciki z jaj i grzybów

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2030
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Grzyby

Receptura została opublikowana w dniu: 17.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2433 osób!
Bon Appétit!

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Paszteciki z jaj i grzybów?

Grzyby starannie umyć i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem połowy cebuli i liścia laurowego. Z dwóch jaj, mleka i mąki (łyżkę mąki zostawić do zasmażki) wyrobić w dzbanuszku ciasto na naleśniki, dodając ilość wody (ok. 1 szklanki) potrzebną do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodać odrobinę soli. Usmażyć na gorącej patelni posmarowanej każdorazowo tłuszczem 8 naleśników. Ugotować na twardo 4 jaja, obrać ze skorupek i błon obiałkowych, posiekać niezbyt drobno, lekko posolić, wymieszać z drobno posiekaną nacią pietruszki. Ugotowane grzyby zemleć w maszynce. Z łyżki mąki i tłuszczu zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem z grzybów i śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Drugą połowę cebuli zrumienić z łyżką tłuszczu. Posiekane jaja, zmielone grzyby, zrumienioną cebulę i sos wymieszać razem w misce. Gdy masa wymaga zagęszczenia, dodać trochę tartej bułki. Wyrobioną masę nakłada się na prostokątny odcinek w środku każdego naleśnika i formuje paszteciki. Mogą one mieć kształt walcowaty, wtedy zakłada się dwa naprzemianległe brzegi, tworzące końce walca i zawija ciasno pasztecik lub zakłada na masę cztery brzegi naleśnika i powstały w ten sposób kwadrat składa się na pół uzyskując prostokąt, jak zamkniętą książkę. Uformowane paszteciki umoczyć w rozbitych jajach, a następnie obtoczyć w tartej bułce i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Paszteciki takie można podać do czystego barszczu w filiżance, jako danie z surówkami lub z oddzielnie podanym w sosjerce sosem grzybowym, cebulowym, szczypiorkowym albo koperkowym.

Podobne przepisy

Farsz z kapustą i grzybami do pierogów

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-08-25

Dodany przez: Pola

Kategoria: Grzyby

Gotowane podgrzybki w kwaśnej zalewie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 720 min.

Data dodania: 2022-09-13

Dodany przez: bernika

Kategoria: Grzyby

Ryż z pieczarkami i papryką

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-21

Dodany przez: daba_007

Kategoria: Grzyby

Smalec z grzybami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-31

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Grzyby

Farsz na krokiety grzybowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-08-05

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Grzyby

Gołąbki z farszem mięsno- pieczarkowym

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-07-31

Dodany przez: eva45

Kategoria: Grzyby