Przepis na Paszteciki z jaj i grzybów

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2074
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Grzyby

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Paszteciki z jaj i grzybów?

Grzyby starannie umyć i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem połowy cebuli i liścia laurowego. Z dwóch jaj, mleka i mąki (łyżkę mąki zostawić do zasmażki) wyrobić w dzbanuszku ciasto na naleśniki, dodając ilość wody (ok. 1 szklanki) potrzebną do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodać odrobinę soli. Usmażyć na gorącej patelni posmarowanej każdorazowo tłuszczem 8 naleśników. Ugotować na twardo 4 jaja, obrać ze skorupek i błon obiałkowych, posiekać niezbyt drobno, lekko posolić, wymieszać z drobno posiekaną nacią pietruszki. Ugotowane grzyby zemleć w maszynce. Z łyżki mąki i tłuszczu zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem z grzybów i śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Drugą połowę cebuli zrumienić z łyżką tłuszczu. Posiekane jaja, zmielone grzyby, zrumienioną cebulę i sos wymieszać razem w misce. Gdy masa wymaga zagęszczenia, dodać trochę tartej bułki. Wyrobioną masę nakłada się na prostokątny odcinek w środku każdego naleśnika i formuje paszteciki. Mogą one mieć kształt walcowaty, wtedy zakłada się dwa naprzemianległe brzegi, tworzące końce walca i zawija ciasno pasztecik lub zakłada na masę cztery brzegi naleśnika i powstały w ten sposób kwadrat składa się na pół uzyskując prostokąt, jak zamkniętą książkę. Uformowane paszteciki umoczyć w rozbitych jajach, a następnie obtoczyć w tartej bułce i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Paszteciki takie można podać do czystego barszczu w filiżance, jako danie z surówkami lub z oddzielnie podanym w sosjerce sosem grzybowym, cebulowym, szczypiorkowym albo koperkowym.

Podobne przepisy

Fasolka po cygańsku

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-23

Dodany przez: netha

Kategoria: Grzyby

Nadziewane pieczarki

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-14

Dodany przez: ewasylwia

Kategoria: Grzyby

Bigos staropolski

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-01-30

Dodany przez: kermit

Kategoria: Grzyby

Krokieciki z kapustą i grzybami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-19

Dodany przez: onana

Kategoria: Grzyby

Kapusta pekińska z boczkiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-30

Dodany przez: wiechu

Kategoria: Grzyby

Przysmak warzywny

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-09-25

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Grzyby