Owoce morza opłukać, osaczyć, skropić sokiem z cytryny. Przygotować ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki. Mąkę zmiksować z jajkiem, niepełną szklanką wody, łyżką oleju oraz szczyptą soli i pieprzu. Ciasto odstawić do zgęstnienia na 30 minut. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Maczać w cieście po kilka owoców morza i wkładać na gorący olej. Smażyć po 2-3 minuty na złoty kolor. Osaczać na bibule i trzymać w cieple. Pastę sambal olejek włożyć do miseczki, rozcieńczyć białym winem i sosem sojowym. Doprawić rozgniecionym czosnkiem, posiekaną papryczką chili oraz brązowym cukrem. Wymieszać z kolendra. Pikantny sos podawać do owoców morza.
Kategoria: Owoce morza
Kategoria: Owoce morza
Kategoria: Owoce morza
Kategoria: Owoce morza
Kategoria: Owoce morza
Kategoria: Owoce morza