Przygotowujemy naleśniki: mąkę, jajko, sól, cukier, mleko i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy mikserem i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie patelnię smarujemy olejem i smażymy 5 naleśników. Przygotowujemy farsz: jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Żółtka, miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i skórkę startą z cytryny ucieramy na gładką masę. Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie, po 20 min odsączamy. Twaróg mielimy w maszynce i razem z rodzynkami dodajemy na masy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Usmażone naleśniki smarujemy przygotowana masą serową, posypujemy jeżynami, zwijamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim przecięte na pół naleśniki / przecięciem do góry/. Pozostałe jajko miksujemy z pozostałym mlekiem i cukrem i powstałą masą zalewamy naleśniki. Zapiekamy ok. 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni c.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie