Przepis na Moja napoleonka

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
15 min.
Czas przygotowania:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2163
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Receptura została dodana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2140 odwiedzających!
Na zdrowie!

Zdjęcia

krem

ciasto

do blaszki

do posypania

  • cukier rafinada

Jak zrobić Moja napoleonka?

Składniki na ciasto posiekać nożem, krótko i delikatnie połączyć palcami. Wstawić na 60 min do lodówki. Po wyjęciu z lodówki podzielić na 2 części, rozwałkować przełożyć do prostokątnych, wysmarowanych tłuszczem blach, posypać (przynajmniej 1 część ciasta – rafinadą i piec na złoty kolor w bardo gorącym piekarniku – 200 – 220 stopni. Następnie robimy krem:
z mleka odlewamy 1/2 szklanki , pozostałe mleko gotujemy z cukrem. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i roztrzepujemy jajka, dodajemy ostrożnie, porcjami do gotującego się mleka, i gotujemy, aż zacznie gęstnieć. Zestawiamy do wystudzenia. Kremem przekładamy upieczone ciasto, górną część delikatnie dociskamy. I pozostawiamy do zastygnięcia.

Podobne przepisy

Tort „samochód”

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-09

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Masa toffi

Ile porcji: 24

Data dodania: 2022-07-02

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Bułeczki pszenne z otrębami

Ile porcji: 24

Data dodania: 2022-07-17

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Keks z rodzynkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-06

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Alberciki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-05

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Babeczki z owocami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-02

Dodany przez: madi356

Kategoria: Ciasta