Przepis na Moja napoleonka

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
15 min.
Czas przygotowania:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2171
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

krem

ciasto

do blaszki

do posypania

  • cukier rafinada

Jak zrobić Moja napoleonka?

Składniki na ciasto posiekać nożem, krótko i delikatnie połączyć palcami. Wstawić na 60 min do lodówki. Po wyjęciu z lodówki podzielić na 2 części, rozwałkować przełożyć do prostokątnych, wysmarowanych tłuszczem blach, posypać (przynajmniej 1 część ciasta – rafinadą i piec na złoty kolor w bardo gorącym piekarniku – 200 – 220 stopni. Następnie robimy krem:
z mleka odlewamy 1/2 szklanki , pozostałe mleko gotujemy z cukrem. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i roztrzepujemy jajka, dodajemy ostrożnie, porcjami do gotującego się mleka, i gotujemy, aż zacznie gęstnieć. Zestawiamy do wystudzenia. Kremem przekładamy upieczone ciasto, górną część delikatnie dociskamy. I pozostawiamy do zastygnięcia.

Podobne przepisy

Sękacz z tortownicy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-12

Dodany przez: daba_007

Kategoria: Ciasta

Murzynek

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-04-24

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Ciasto diabełek

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-03-24

Dodany przez: anullka7

Kategoria: Ciasta

Ciasto z masą serową

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-06-11

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Ciasto pijak

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-02-02

Dodany przez: enia

Kategoria: Ciasta

Efektowne wafle

Ile porcji: 25

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-12-23

Dodany przez: malinka18

Kategoria: Ciasta