Dynię kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondla z rozgrzanym olejem, skrapiamy kilkoma kroplami wody i dusimy pod przykryciem ok. 40 min często mieszając. Oprószamy papryką, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Następnie dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg. Mieszamy i po 2-3 min zdejmujemy z ognia.
Przygotowujemy sos:
w rondelku topimy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dolewamy porcjami mleko, aż powstanie gęsty gładki sos. Doprawiamy solą.
Płaty lazanii zmiękczamy we wrzątku. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwę płatów lazanii, połowę masy dyniowo-serowej, warstwę płatów, resztę masy i ostatnią warstwę płatów. Na wierzch wlewamy przygotowany sos i potrząsamy formą by spłyną do dna.
Zapiekamy ok. 15 min w temp. 180 stopni c. Wyjmujemy, posypujemy startym żółtym serem i znów zapiekamy ok. 10-15 min.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie