Umyty groch zalać sporą ilością wrzącej wody i moczyć 3 godz. Potem zalać świeżą zimną wodą tak, aby był całkowicie przykryty. Gotować na małym ogniu, aż ziarna będą miękkie.
Kapustę płuczemy jeśli jest bardzo kwaśna. Odciśniętą kapustę posiekać na desce, zalewamy wodą, dodajemy listek, ziele i ziarna pieprzu, gotujemy do miękkości około 30 minut. Potem ją odcisnąć.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w łupinach, potem obrać i utłuc. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, cebulę skroić również zasmażyć na złoto. Dokładnie wyciśniętą kapustę mieszać z grochem, ziemniakami, kiełbasą i cebulą oraz z solą i pieprzem.
Kategoria: Kuchnia włoska
Kategoria: Kuchnia polska
Kategoria: Kuchnia grecka
Kategoria: Kuchnie świata
Kategoria: Kuchnie świata
Kategoria: Kuchnia amerykańska