Przepis na Bagietki

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
95 min.
Czas przygotowania:
60 m
Czas gotowania:
10 m
Czas pieczenia:
25 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
3478
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnie świata, Pieczywa

Bagietka to podstawowe pieczywo kuchni francuskiej. Z zewnątrz złocista i chrupiąca, a w środku biała i miękka.

Podobno jej wydłużony kształt nadał sam Napoleon, gdyż miało to ułatwić transport żołnierzom – dawała się umieścić w plecaku, czy kieszeni, znacznie łatwiej niż tradycyjne bułki.

Jest najczęściej wybieranym pieczywem do robienia kanapek, bez trudu można się nią dzielić. Inne używane nazwy to francuska lub bułka paryska.

Zdjęcia

Składniki

dodatkowo

Jak zrobić Bagietki?

Podgrzewam mleko z masłem, następnie w gorącym płynie rozpuszczam cukier. Odstawiam na 10 minut, aby lekko ostygło.

Drożdże rozcieram z cukrem i odstawiam, aż zapracują. Przesiewam do miski sól i mąkę, wlewam drożdże.

Mieszam aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Jeśli jest za rzadkie do dosypuje mąkę. Formuje z ciasta kule i wkładam do posypanej mąka miski. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość, wykładam je na stolnicę, dzielę na 4 części i formuję bagietki. Układam na papierze do pieczenia i odstawiam na około pół godziny, aby podrosły.

Nagrzewam piekarnik do 250 stopni. Przed samym pieczeniem nacinam ukośnie bagietki (najlepiej zrobić to żyletką), a na dno piekarnika wrzucam kostki lodu. Parująca woda spowoduje, że bagietki będą miały chrupiącą skórkę.

Piekę bagietki około 10 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę około kwadransa, aż staną się przypieczone.

Podobne przepisy

Szybkie tiramisu

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-03-10

Dodany przez: stasiek

Kategoria: Desery

Tiramisu malinowo-wiśniowe

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2022-10-30

Dodany przez: bernika

Kategoria: Desery

Kapuśniak

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 85 min.

Data dodania: 2023-01-12

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Kuchnia polska

Szparagi z szynką parmeńską

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10 min.

Data dodania: 2023-01-09

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-01-11

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Kuchnia polska

Struffoli

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-01-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska