Przepis na Chleb sodowy

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
15 m
Czas pieczenia:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2499
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia irlandzka

Irlandzki chleb sodowy to szybki i idealny przepis na pieczywo.

Nie potrzeba do niego zakwasu, drożdży, czy wielogodzinnego ugniatania czy wyrastania.

Fantastycznie smakuje na ciepło z masłem czy miodem, jak i również następnego dnia jako tost.

Czasami maślankę z przepisu zastępuje się jogurtem lub aby podkreślić irlandzki charakter chleba – piwem Guinness.

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Chleb sodowy?

Nastawiam piekarnik na 190 stopni.

W misce mieszam mąkę pszenną i pełnoziarnistą, sól, cukier i sodę. Dodaję masło i rozcieram z mąką w palcach. Następnie dodaję maślankę i połowę mleka. Mieszam, aż powstaje zwarte ciasto. Jeśli masa jest za sucha to dolewam mleko. Formuję kulę i lekko spłaszczam.

Przekładam chleb na papier do pieczenia i nacinam na krzyż, na głębokość 1,5 cm. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 45-50 minut.

Podobne przepisy

Chleb sodowy

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-01-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia irlandzka