Przepis na Chrzan Tarty Tradycyjny

Dodano przez:
Ile porcji:
40
Łączny czas przyrządzania:
15 min.
Czas przygotowania:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
12278
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia polska, Sosy

Tradycyjny chrzan tarty – prosty przepis będący bazą wielu przepisów. Ktoś mógłby powiedzieć, że to nie jest żaden przepis tylko sposób tarcia. Może i racja.

Do dodania tego przepisu skłoniło mnie to, że nie można dostać tradycyjnego chrzanu, bez chemicznych ulepszaczy, poprawiaczy smaku, wypełniaczy. To co jest dostępne na naszym rynku to namiastka chrzanu.

Zdjęcia

Składniki

  • korzeń chrzanu 0,5 kg
  • cukier biały 3 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • ocet jabłkowy 3 łyżki

Jak zrobić Chrzan Tarty Tradycyjny?

Chrzan obieramy, moczymy w wodzie i trzemy na tarce. (taki przepis powoduje, że się nikomu nie chce i na samą myśl o tarciu łzy cisną się do oczu). Co zrobić żeby się chciało?

1. Przeczytać skład dowolnego chrzanu tartego kupnego – (od kilkunastu do maksymalnie 70% chrzanu + masa dodatków zaczynających się od e… – czasem wręcz więcej z tablicy Mendelejewa niż korzenia chrzanu)

2. Zaopatrzyć się w maszynkę zelmera z przystawką tarki. Maszynka nie jest idealna, i nawet w przypadku przystawki do tarcia, utarte produkty nie są idealnym proszkiem.

Mój sposób polega na tym, że najpierw trę korzeń na tarce o najdrobniejszych oczkach (jak do placków) – co zajmuje mi maksymalnie 5 min, a następnie tą masę mielę jeszcze na maszynce do mięsa – trąc chrzan na tradycyjnej tarce ręcznie – będzie drobniejszy ale okupiony litrami łez. Całość posypuję cukrem, dodaję ocet, przekładam do słoika i gotowe!

Taki chrzan jest bazą wyjściową do innych przepisów – np. Chrzanu ze śmietaną, chrzanu z ćwikłą, sosu tatarskiego itp.

Uwaga: przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku.

Podobne przepisy

Grochówka

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 140 min.

Data dodania: 2023-01-12

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Kuchnia polska

Sos grzybowy

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-01-16

Dodany przez: ola

Kategoria: Sosy

Sos do krewetek

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-12-23

Dodany przez: djkatee

Kategoria: Sosy

Czerwona polewka do mięsa

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2024-03-04

Dodany przez: mati

Kategoria: Sosy

Sos bolognese

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-12-02

Dodany przez: monciasz

Kategoria: Sosy

Sos pieczarkowy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-01-22

Dodany przez: zeza

Kategoria: Sosy