Pyszna grochówka, w sam raz na jesienna słotę. Zupa przygotowana na wędzące ma niepowtarzalny smak i aromat. Polecam, bo pyszna!
Groch opłucz, zalej zimną przegotowaną wodą, odstaw na noc. Odcedź zalej świeżą wodą, gotuj 1,5 godziny. Odcedź przetrzyj przez sito. Marchewkę, pietruszkę, por i seler oczyść, umyj, pokrój. Warzywa zalej 5 szklankami wody, dodaj kostkę bulionową, gotuj 20 minut. Całość zmiksuj, wymieszaj z grochem. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Boczek pokrój na paski, podsmaż z cebulą i czosnkiem. Dodaj do grochówki, podgrzej, dodaj do smaku.
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy