Majeranek

Majeranek zdążył już wyrobić sobie opinię nieprzeciętnego składnika, który uświetnić potrafi niemal każdy, przygotowany przez nas posiłek. Nawet jeśli potrawa sama w sobie nie wygląda zdumiewająco, szczypta majeranku skutecznie podniesie jej aromatyczne i zapachowe walory. Oprócz tego, warto wspomnieć, że majeranek jest nie tylko dobrą przyprawą, ale również środkiem, który doskonale sprawdza się w domowym lecznictwie.

Zacznijmy jednak od tego, że majeranek jest niezwykle uniwersalny. Jego właściwości sprawdzą się w połączeniu z dowolnie wybraną zupą. Nadaje się do kompozycji z żurkiem, zupą fasolową, grochową czy chociażby flakami. Majeranek lubią dania, które bazują na roślinach strączkowych. Ponadto często staje się on dodatkiem do pieczeni, wędlin i różnego rodzaju tłustych mięs. Przyprawę warto stosować do wzbogacenia sosów i wszelkich potraw, w których występują duże ilości gotowanych warzyw. Dodatkowo składnik ten może wyzwolić prawdziwy potencjał każdego sosu.

Majeranek bardzo dobrze znosi połączenia z innymi przyprawami. Jego smak i aromat zyskają na zmieszaniu ich z takimi ziołami jak tymianek, szałwia albo rozmaryn. W tej kwestii jedynym ograniczeniem jest nasza gastronomiczna fantazja i kulinarne wyczucie. Równocześnie pamiętać trzeba o jednej istotnej rzeczy – majeranek powinno się dodać dopiero pod sam koniec gotowania, albowiem w przeciwnym razie stracić może wszystkie swoje wartości odżywcze.

Majeranek może też okazać się lekiem, który pozwoli na pozbycie się kilku dolegliwości bez koniecznej interwencji lekarza. Jeśli zatem cierpimy z powodu nieżytu żołądka, bądź od pewnego czasu miewamy problemy z trawieniem, to właśnie majeranek może przynieść nam ulgę i pokrzepienie. Oprócz tego stosowany jest jako skuteczny medykament przeciwko biegunce.

Majeranek można wykorzystać do uspokojenia szalejących nerwów. Specjalny napar na bazie majeranku pomaga się nam odprężyć i zrelaksować. Warto wspomnieć, że jego właściwości potęgują się, na wskutek połączenia z tysiącznikiem, koprem i krwawnikiem.