Filety skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki, przykrywamy i odstawiamy na 30 min. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, opłukujemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub kroimy w zapałkę. Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasion i drobniutko kroimy. Cebule obieramy i drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy rozdrobnione warzywa i mieszając smażymy przez 7 min – aż zmiękną. Wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem /ewentualnie szczyptą cukru/. Filety smażymy na oleju na złoto z obu stron. Połowę warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich układamy filety rybne i przykrywamy resztą warzyw. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy ok. 30 min w temp. 200 stopni c.
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby