Przygotowujemy ciasto:
masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jajku, wodę i porcjami przesiane, wymieszane: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Gotowe ciasto przekładamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Upieczone odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy krem: 0,5 szklanki mleka mieszamy dokładnie z żółtkiem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem /możemy także dodać cukier waniliowy/. Do mleka dodajemy mleko z żółtkiem i obiema mąkami i gotujemy jak budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Zimny „budyń” miksujemy dokładnie z masłem i olejkiem waniliowym. Krem nakładamy na wystudzone ciasto i wyrównujemy.
Przygotowujemy dekoracje: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i polewamy ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta