Burgery, to narodowe danie amerykańskie, które podbiło cały świat. Jednak mało kto wie, że oryginalnie burgery pochodzą z Niemiec, z miasta Hamburg.
Burgery doczekały się wiele wersji, w zależności od dodatków są różnie nazywane – z serem – cheeseburger, z wieprzowiną – porkburger, istnieją także burgery wegetariańskie – veggie burger czy tofu burger.
Podstawą burgera jest dobrej jakości mięso, bułka zazwyczaj sezamowa, oraz dodatki w postaci sosów i warzyw.
Do miski wkładam mięso, lekko ubite jajko, bułkę tartą, musztardę, pokrojoną w kostkę cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Mieszam, a następnie formuję 4 kotlety – burgery. Zawijam w folię plastikową lub aluminiową i wstawiam do lodówki na około 1 godzinę.
Każdego burgera skrapiam oliwą i układam na rozgrzanej patelni grillowej. Na średnim ogniu piekę 6-7 minut z każdej strony.
Każdy burger robię tak: bułki kroję na połówki i grilluję od wewnętrznej strony. Dolną część bułki smaruję keczupem, kładę zgrillowane mięso, następnie plaster sera, plasterki pomidora, plastry czerwonej cebuli oraz liść sałaty.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne