Pierwsze gatunki sałaty narodziły się gdzieś w okolicach Morza Śródziemnego. Z biegiem czasu warzywo stało się znane i popularne we wszystkich kuchniach europejskiej części świata. Na jej popularność wpłynęły uniwersalne cechy sałaty. Po pierwsze – z warzywa korzystać możemy przez cały rok, po drugie zaś – istnieje wiele jej rodzajów, które dostosować możemy do naszych własnych indywidualnych, kulinarnych potrzeb.
Popularną sałatą jest sałata krucha. Ta charakteryzuje się sztywnymi, twardymi liśćmi i dosyć sporymi główkami. Wspomniane liście, jak i sama nazwa wskazuje – są kruche. Sałata rzymska wyróżnia się od reszty owalnym i wydłużonym kształtem główki, listkowa natomiast posiada charakterystyczne rozety. Do tego dodać można sałatę łodygową, która jest dosyć wyjątkowa ze względu na to, że pędy kwiatowe są jedyną częścią, jaka może być przeznaczona do spożycia. Wszystkie rodzaje sałaty są mile widziane w naszej kuchni, jednakże każda z nich posiada jeden zasadniczy minus – czasem naprawdę pokaźne nagromadzenia metali ciężkich i innych szkodliwych substancji. Sałata znana jest z tego, że zbiera z atmosfery wszystkie te niepożądane czynniki.
Mimo wszystko warzywo jest ogólnie rzecz biorąc doceniane, a ostatnimi czasy sałata zasłynęła jako składnik wielu odchudzających diet. Zacznijmy od tego, że główka sałaty charakteryzuje się naprawdę znikoma kalorycznością. Oprócz tego wspomnieć trzeba o bogatych złożach żelaza, witaminy C, a nawet jodu. Taki skład wpływa znacząco na prawidłową przemianę materii.
Sałata może przyczynić się do poprawienia kondycji naszej skóry, a to wszystko dzięki karotenowi. Oprócz tego znajdziemy w niej sporo żelaza, potasu i wapnia. Ze względu na swój skład warzywo reguluje procesy trawienne, a do tego przyniesie ulgę w przypadku zaparcia. Wszystko za sprawą sporej dawce celulozy i pożądanego przez organizm błonnika. Najwięcej pożytku w tym względzie przyniesie, jeśli na stałe wejdzie do naszej codziennej diety.
Dodajmy, że sałata doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadu lub kanapek, a ponadto świetnie komponuje się z innymi warzywami i owocami w najróżniejszych sałatkowych kombinacjach.