Polecam pyszne!!!
Receptura została dodana w dniu: 18.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2607 odwiedzających!
Bon Appétit!
Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać
Piec. ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
Biszkopt ciemny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao,lekko wymieszać
Piec. ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
Masa:
1 . W 1/4 litra mleka roztrzepać budyń, cukier waniliowy, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka.
2 . Resztę mleka zagotować z cukrem.
3 . Do gotującego mleka wlać budyń ciągle mieszając, zagotować,
4 . Masło i margarynę utrzeć dodając przestudzony budyń.
5 . Krem podzielić na 2 większe części ( do przełożenia) i jedną mniejszą ( do posmarowania boków ciasta)
Galaretki:
3 galaretki pomarańczowe rozpuścić w litrze wody.
3 galaretki truskawkowe rozpuścić w litrze wody
Wykonanie ciasta:
W kakaowym biszkopcie, po upieczeniu i wystygnięciu wyciąć szklanką kółka
Na jasny biszkopt nałożyć jedną część kremu, na masie ułożyć krążki z ciemnego biszkoptu. W wolnych miejscach ułożyć winogrona, posypać pokrojoną w kostkę czekoladą i zalać tężejącą pomarańczową galaretką
Gdy galaretka całkowicie stężeje nałożyć 2 część kremu
Położyć ciemny biszkopt z otworami, w otwory włożyć połówki brzoskwiń
Zalać tężejącą truskawkową galaretką.
Resztą masy posmarować boki.
Do ciasta można dodać dowolne owoce.
Ja ten przepis troszkę zmodyfikowałam.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta