Ciasto makowe:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, miód, mąkę, sodę oraz sparzony i zmielony mak. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Upiec dwa placki.
Placek biały:
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia.
Krem:
Żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając – ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta:
Ciasto makowe – krem – placek biały – masa jabłkowa – krem – ciasto makowe – polewa.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta