Ta receptę dostałam od znajomej z Węgier, jest wypróbowana i wszyscy z naszych znajomych się langoszem zajadają.
Początki były trudne, bo dopiero za trzecim razem ciasto uzyskało odpowiednia gęstość. Zależy to tez od mąki.
Ja zostawiam ciasto w lodowce na cala noc, ale 3 godziny tez są wystarczające. Można je przetrzymać w lodowce do tygodnia. Próbowałam.
Ważna rzecz:
Ciasto musi być wystarczająco geste, żeby nam się przy rozciąganiu nie urywało.
Drożdże rozrobić z cukrem i mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę z jogurtem naturalnym lub kefirem zmiksować, dodać wyrośnięte drożdże, sol i 2 jajka.
Ciasto musi być geste, tak żeby nie wylewało się z miski. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do wyrośnięcia!!!! na minimum 3 godziny.
Przygotować w międzyczasie sos do posmarowania placków langoszu: gęstą śmietanę zmieszać z szczyptą soli 1 przecisnietym przez praskę czosnku.
Gdy ciasto wyrośnie, posmarować ręce olejem, nabrać trochę ciasta i rozciągać jak najcieniej placuszki po czym kłaść na gorący olej. Opiekać z jednej i drugiej strony po 2 minuty. Po upieczeniu troszkę posolić i natrzeć czosnkiem, posmarować sosem i obsypać serem. Pychotka
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta