Przepis na Moja napoleonka

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
15 min.
Czas przygotowania:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2173
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

krem

ciasto

do blaszki

do posypania

  • cukier rafinada

Jak zrobić Moja napoleonka?

Składniki na ciasto posiekać nożem, krótko i delikatnie połączyć palcami. Wstawić na 60 min do lodówki. Po wyjęciu z lodówki podzielić na 2 części, rozwałkować przełożyć do prostokątnych, wysmarowanych tłuszczem blach, posypać (przynajmniej 1 część ciasta – rafinadą i piec na złoty kolor w bardo gorącym piekarniku – 200 – 220 stopni. Następnie robimy krem:
z mleka odlewamy 1/2 szklanki , pozostałe mleko gotujemy z cukrem. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i roztrzepujemy jajka, dodajemy ostrożnie, porcjami do gotującego się mleka, i gotujemy, aż zacznie gęstnieć. Zestawiamy do wystudzenia. Kremem przekładamy upieczone ciasto, górną część delikatnie dociskamy. I pozostawiamy do zastygnięcia.

Podobne przepisy

Placek czekoladowy

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-10-06

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Ciasta

Rurki z ciasta francuskiego

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-12-24

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Ciastka ze skórką pomarańczową

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-12-12

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Okrągluszki

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-10-05

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Ciasta

Moje tiramisu

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-11-26

Dodany przez: enia

Kategoria: Ciasta

Ciasto tortowe kakaowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-08-26

Dodany przez: Pola

Kategoria: Ciasta